Fototips den 21 september 2010

För en vecka sedan när jag var ute i trädgården fick jag se att det hade kommit svampar på en granstam. Vi sågade ner toppen på granen för två år sedan men behöll den nedersta delen av stammen. Den tänkte jag mig som stöd för murgröna och skogsklematis. Dessutom kan den vara värdväxt för diverse småkryp. Bilden tänker jag nu använda för att förmedla lite fototips.

Svmpar på en granstam

Originalbilden tar jag alltid med så många pixlar som kameran förmår. I detta fall 3072x2304. OBS! Är bilden bra behåller man originalet och gör en eller flera kopior som man sedan arbetar med. För att bilden ska kunna ses av så många som möjligt på nätet förminskar jag bilden. Den här är 768x576 pixlar. Detta gör jag i bildbehandlingsprogrammet PhotoFiltre som man lätt tar hem gratis från nätet. Där kan jag också namna bilden. Jag har inget emot att bilden finns med i någon annans hemsida. Men ange gärna bildens URL eller var du hittat bilden. Bilden är ju rätt hyfsad. Men man kan kanske göra något mer av den.

Murgrön

Vid en närmare granskning av bilden i Windows Fotogalleri hittade jag en kul detalj. I Windows Fotogalleri kan man Rätta till/Beskära. Längst ner i högra hörnet finns lite murgröna och några svampar som bildar ram runt ett mörkt hål. Det är en ganska liten detalj. Bilden blev bara 515x383 pixlar. När jag beskurit bilden och sparat den öppnar jag den i PhotoFiltre och skriver namnet. Jag väljer en färg som redan finns i fotot. Färgen suger man upp med pipetten.

Grenstump

Strax ovanför svamparna finns ett märke efter en avsågad gren. Det går det att göra något av. Men där finns ett förargligt grässtrå som stör bilden. Det går att åtgärda i PhotoFiltre. Jag kopierade en mycket liten bit av barken och klistrade in gång på gång över grässtrået. Bara där det var ett mycket mörkt parti lät jag bli. Där tog jag i stället verktyget som man kan smeta ut färg med. Bilden blev 638x477 pixlar.

blad

Här är sista utklippet som jag fann i övre vänstra hörnet. Den bilden har jag valt att göra i liggande format 16x9. De andra har jag i format 15x20. Man kan ju också själv välja format fritt. Men jag brukar hålla mig till standardformat om det går.

Nyfiken på hur man använder PhotoFiltre? Klicka på länken för en jättebra handledning (i pdf).
Fler fototips. Lär dig rama in en bild.
Ett exempel på bildbehandling i PhotoFiltre.

Naturdagboken      Barbros trädgård     

Naturfoton 2010      Mina samlade naturfotosidor      Blommor som konstverk