Arbeta i PhotoFiltre

Här tänker jag sätta ram på en bild av en citronfjäril (hona).

Citronfjäril hona

Originalbilden är bra. Den går att använda som den är. Man ser både citronfjärilen och fibblan bra mot en ganska diskret omgivning. Här kan man nöja sig med att bara förminska bilden. Men tittar man noga ser man att det sticker upp en knopp precis bakom vingen. Det är inte så bra.

Citronfjäril hona

Här har jag beskurit bilden så att fjärilen och fibblan fick en framträdande plats. Jag beskar i Windows Fotogalleri men ändrade storlek och skrev namn i PhotoFiltre (T-knappen). Som färg till texten valde jag en som finns i fotot. Färgen sugs upp med "pipetten". Dessutom suddade jag bort blomknoppen med "smeta ut-fingret".

Citronfjäril hona

Här har jag ramat in bilden. Under "Bild" i PhotoFiltre finns kommandot "Ram". Jag har gjort ramen tvåfärgad. Den innersta ramen har samma färg som texten och är 7 punkter bred. Den yttre ramen har en färg som finns i citronfjärilens bakgrund. Ramen är 12 punkter bred. Jag tycker att det en lagom bred ram.

Citronfjäril hona

Egentligen tycker jag att det långa grässtrået till höger om fjärilen stör bilden. Så här har det försvunnit med hjälp av "smeta ut-knappen".

Nyfiken på att lära mer om PhotoFiltre? Klicka på länken för en jättebra handledning (i pdf).
Fler fototips. Mer om bakgrunder.

Naturdagboken      Barbros trädgård     

Naturfoton 2010      Mina samlade naturfotosidor