MIN NATURDAGBOK 2019

Aklejor (collage)     Blommor (collage)     Dimfrost (collage)     Fjärilar (collage)     Fröhus (collage)

Insekter på blommor (collage)     Krokus (collage)     Svampar (collage)     Tistlar och dahlia (collage)     Vallmo (collage)

(Alla bilderna är länkar till större bilder)

Här skriver jag så gott som varje vecka. Jag började skriva den 7 januari 2002. Fram till mitten av 2004 skrev jag från Ullabergs horisont i Södermanland. Nu skriver jag från Ydre i södra Östergötland och från Nässjö kommun, Småland. De sista veckornas iakttagelser och tankar runt dem kan du läsa om här på sidan.
Längst ner på sidan finner du länkar som för till mina naturdagboksanteckningar åren 2002 - 2016. Dessutom finns det länkar till naturfotosidor med text och bilder om olika naturupplevelser.

Ibland gör jag bilder till länkar. De liksom länkar i löpande text öppnas i nytt fönster.

vitsippa

Vitsippa

5 april    Våren är på gång. En och annan vitsippa har tittat fram. Men eftersom det är april får vi nog vänta oss både kyla och värme. Dessutom vore det inte så dumt med regn. Det börjar bli ganska torrt.

påskliljor och scilla

Påskliljor och scilla

23 april    Påskliljorna blommade lagom till påsk i år. Det har varit några sommarvarma dagar tyvärr med nattfrost. Men trädgården har klarat sig bra. Det som bekymrar är att det inte har regnat på flera veckor. Det har varit en torr april så här långt.

Körsbärsblom

Körsbärsträdet blommar

27 april    Körsbärsträdet har börjat blomma ovanligt tidigt. Det beror väl på att vi har haft högsommarvärme några dagar. De senaste nätterna har det inte varit nattfrost. Tyvärr har det inte regnat något alls under hela april. Framtidsutsikterna ser inte heller så lovande ut, Det blir svalare. Tiden får utvisa om det blir några körsbär till sensommaren. Till glädje för fåglarna. Vi når bara de nedersta grenarna.

Aspens hängen

Aspens hängen

28 april    Asparna har fällt sina hängen.

plommonblommor

Plommonträdet blommar

3 maj    Förra sommaren beskar jag plommonträdet ganska kraftigt. Det gick bra att göra eftersom det knappast fanns några plommon då. Nu blommar trädet väldigt rikligt. Tyvärr har vi fått "aprilväder". Så några plommon blir det väl inte i år heller. Vi får njuta av den vackra blomningen. Och det får väl vara gott nog.

akleja

Aklejan i min rabatt

14 maj    Nattfrost och mycket kyligt väder hindrar tydligen inte denna akleja att börja blomma. Jag fann den i den södervända rabatten vid hyreshuset där jag bor. I bakgrunder skymtar blommande vallört som också är ovanligt tidig. Vårvädret i år förbryllar.

blåsuga

Blåsuga, Ajuga pyramidalis

18 maj    Både i en rabatt och på ängen växer det blåsugor, Ajuga pyramidalis. De är väl egentligen ett ogräs men minst lika fina som den odlade varianten revsuga, Ajuga reptans, som är en ypperlig marktäckare.

revsuga

Revsuga, Ajuga reptans

Här kan du läsa mina tidigare dagboksanteckningar (2002 - 2019).

Mina samlade naturfotosidor

påfågelöga påfågelöga ölandsgås borstnejlika fluga blomma vial blomfluga

Påfågelöga,ölandsgås, borstnejlika, fluga, ballongblomma, vial, blomfluga. (Alla bilder är länkar till större bilder.)

gullris myskmalva astilbe bolltistel jättebalsamin malope anisisop astilbeblad

Fluga på gullris, myskmalva, blommande astilbe, blå bolltistel, jättebalsamin, praktmalva, anisisop, astilbeblad.

Barbros trädgård       Den djurvänliga trädgården

Infoo.se - Den officiella svenska webbkatalogen (I nytt fönster.)