MIN NATURDAGBOK 2018

Aklejor (collage)     Blommor (collage)     Dimfrost (collage)     Fjärilar (collage)     Fröhus (collage)

Insekter på blommor (collage)     Krokus (collage)     Svampar (collage)     Tistlar och dahlia (collage)     Vallmo (collage)

(Alla bilderna är länkar till större bilder)

Här skriver jag så gott som varje vecka. Jag började skriva den 7 januari 2002. Fram till mitten av 2004 skrev jag från Ullabergs horisont i Södermanland. Nu skriver jag från Ydre i södra Östergötland och från Nässjö kommun, Småland. De sista veckornas iakttagelser och tankar runt dem kan du läsa om här på sidan.
Längst ner på sidan finner du länkar som för till mina naturdagboksanteckningar åren 2002 - 2016. Dessutom finns det länkar till naturfotosidor med text och bilder om olika naturupplevelser.

Ibland gör jag bilder till länkar. De liksom länkar i löpande text öppnas i nytt fönster.

körsbärsblom

Körsbärsblom

8 maj    Högsommarvärme i maj stämmer inte alls. Men så är det. Körsbärsträden står i blom.

gullgröna

Gullgröna, waldsteinia ternata

11 maj    Värmen håller i sig. Det gör att många växter har börjat blomma i min trädgård. Gullgrönan är en mycket tacksam marktäckare med gula blommor. Den blommar över ganska fort. Men bladverket står fint hela växtsäsongen, ibland hela vintern. Växten sprider sig lätt i sidled. Den mår bra att planteras om efter några år. Då fortsätter den att blomma rikligt.

syren

Syren

18 maj    Nu blommar syrenen. Det är ovanligt tidigt. Men det beror väl på att vi har haft högsommarvärme i cirka två veckor.

ugglemor

Ugglemor (Achimenes longiflora kallas även för femöring, hättblomma, dalgubbe eller mormors glasögon.)

25 maj    I dag får det bli en bild av årets första blomma på min "femöring". Jag haft denna krukväxt i snart sextio år. Läs mer om Ugglemor. När jag fick mina första rhizomer kunde man inte köpa växten. Men nu går det att få tag på "femöringen" t.ex.hos Blomsterlandet.

Humla på daldocka

En humla besöker daldockor (Trollius europaeus)

29 maj    Här hade jag turen att få syn på en humla som sökte nektar och pollen i daldockor. Se länken humla på daldocka.

Ros

En vildros trivs på den avsågade pilens stam.

3 juni    För cirka tio år sedan blev pilen sjuk och ganska snart dog den. Då sågade vi ner den men behöll ett par meter av stammen. Nu är stammen ganska anfrätt och vi har sågat ner den ytterligare en bit. Men fortfarande duger den som stöd för ett par rosor. Här är en vildros. På andra sidan växer en New Down som nu har knoppar. Bilden är en länk. Den för till fler försommarbilder.

rabatt

Rabatt

13 juni    Så här ser det ut nu vid den avsågade pilen. Vildrosen blommar fortfarande och snart slår New Down ut. På marken trivs bl.a. borstnejlika och akleja. Dagliljorna är på gång. I rabatten vid sidan om blommar gräslök och tremastarbomma. På andra sidan gången, som inte syns, tar ängen vid. Den har klarat torkan trots högsommarvärme i cirka en månad och utan regn. Men gräsmattan är helt brun.

krollilja

Krollilja, Lilium martagon

20 juni    Jag har både den rosaröda krolliljan och den vita i min trädgård. Men detta foto tog jag på en plats i Södermanland där krolliljor växte i en stor mängd i ett skuggigt skogsparti. Det var mycket tjusigt. Jag kommer nog att flytta mina krolliljor från rabatterna runt huset till tomtgränsen där skogen tar vid. Det blir nog bra. Lökarna är lätta att flytta. Mina har jag flyttat många gånger. De vita härstammar från två lökar som är minst trettio år gamla och hittade i ett dike en bit från ett gammalt torpställe. Bästa tid att flytta lökarna är cirka två veckor efter avslutad blomning. Men om man är försiktig går det även tidigt på våren.

vit krollilja

En av mina egna vita krolliljor, Lilium martagon 'Album'

Här kan du läsa mina tidigare dagboksanteckningar (2002 - 2018).

Mina samlade naturfotosidor

påfågelöga påfågelöga ölandsgås borstnejlika fluga blomma vial blomfluga

Påfågelöga,ölandsgås, borstnejlika, fluga, ballongblomma, vial, blomfluga. (Alla bilder är länkar till större bilder.)

gullris myskmalva astilbe bolltistel jättebalsamin malope anisisop astilbeblad

Fluga på gullris, myskmalva, blommande astilbe, blå bolltistel, jättebalsamin, praktmalva, anisisop, astilbeblad.

Barbros trädgård       Den djurvänliga trädgården

Infoo.se - Den officiella svenska webbkatalogen (I nytt fönster.)