Hoya carnosa, porslinsblomma

Honungsdroppar på porslinsblomma (Hoya carnosa). Foto taget den 10 juni 2009.

Så här sköter jag min porslinsblomma.

En av mina favoriter bland krukväxterna är Hoya, dvs Porslinsblomman. Blommorna ser ut att vara av porslin och doftar underbart. Ju äldre plantan är desto rikligare blommar den. Men klipp inte bort det lilla skottet där blommorna sitter. Där kommer nästa omgång blommor.
För snart tio år sedan övertog jag min mors krukväxter. Bland dem fanns en porslinsblomma (Hoya carnosa). Den hade då inte blommat någon gång. Men jag ville få den i blom. Nu blommar den två gånger varje sommar. Just nu, i slutet av juli 2003, har den drygt fyrtio utslagna klasar. Det innebär mer än 800 blommor som sprider sin doft genom hela huset - särskilt nattetid och tidig morgon.
För att porslinsblomman ska trivas bör den placeras ljust men inte för soligt. Jag har den upplindad på en ganska stor spalje på ett lågt bord innanför ett västerfönster.
När den blommar vattnar jag normalt. På vintern kan den stå svalare, +15°, och då vattnar jag inte så ofta.
Den vill stå trångt i sin kruka och får ingen näringslösning under tiden den sätter knopp. Då riskerar man knoppfall. Senare kan man ge en svag gödselvattning en eller två gånger. Omplantering är inte nödvändig om inte krukan har blivit alldeles för liten. Kan man komma åt kan man ju byta det övre jordlagret. Min planta är så inlindad i sin spalje att det är ett hopplöst företag att byta kruka. Den får leva så länge den klarar sig. Därför har jag nu två plantor.
Att skaffa sig ytterligare en planta var lätt. Jag tog en avläggare. Det betyder att jag tog en ranka som jag böjde ner och fäste i en egen kruka med jord. Där lät jag den rota sig. Obs! Man låter den sitta kvar på moderplantan! När man ser att den börjar växa och är väl rotad klipper man av rankan och ställer den nya krukväxten i ett eget fönster - eller ger bort den. Jag gjorde så här för cirka tre år sedan. Den plantan blommar nu för första gången med sju blomklasar.
I dag den 19 februari 2009 har jag bara kvar den "nya" plantan. Den är alltså cirka nio år gammal. Varje år blommar den två gånger precis som sin föregångare. Den lämnade vi kvar på Ullaberg när vi flyttade för snart fem år sedan. Den första av cirka tio blomklasar som har hunnit sätta knopp slog ut i natt. Läs mer i min naturdagbok för i dag där det också finns ett nytaget foto.

Hoyan vill ha mycket ljus och värme för riklig blomning.
Riklig och jämn vattning hela sommaren. Om jorden blir torr är risken stor att blomknopparna faller av.
Hoyan angrips sällan av parasiter.

Hoya carnosa, porslinsblomma

Det är samma hoyaplanta som bilden ovan.Den fortsätter troget att blomma. Men det börjar bli väldigt trångt i fönstret.

Hoya carnosa, porslinsblomma

Den enskilda blomman på porslinsblomman (Hoya carnosa) är mycket fin. Fotot taget den 1 mars 2015.

Mer om krukväxter Barbros trädgård