Med RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) mot hemliga mål 22-23 maj 2017

Nyholm

Bussen vi skulle åka med startade i Malmbäck och vi var de första som steg på. De sista som steg på gjorde det i Huskvarna. Sedan startade äventyret för glada pensionärer från Småland. För att chaffören skulle hitta oss fick han detta foto och vägbeskrivning.

Barbro            Bengt

Vi är Barbro (fotograf och hemsidemakare, idé, text och design) och Bengt som svarade för grovjobbet enligt min anvisning.

Skelört

Första stoppet för bussfika var vid Östgötaporten utanför Ödeshög. Där upptäckte jag skelört, Chelidonium majus. Där den växte lyste den väldigt vackert. Men får du den i din rabatt ska du ta bort den. Den sprider sig ohämmat och är dessutom giftig.

Dufweholm

Lunchstoppet gjorde vi på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. Där fick vi också tillfälle att se oss omkring. Se bildsviten!

Dufweholm

Vi gjorde också ett kort stopp för att beundra ett mycket gammalt äppelträd.

Säfstaholms berömda äppelträd

Vinöns bilfärja

För att komma till Vinön i Hjälmaren måste vi ta färja. Det är en halv mil till fastlandet.

Vinön i Hjälmaren

Efter en mycket innehållsrik dag tog bussen oss till Hjälmargården, läger- och kursgård, vid Hjälmarens södra strand. Där var vårt nattlogi. Men först fick vi en vällagad middag och kvällsunderhållning. Vi uppskattade mycket att lyssna till trubaduren Håkan Isacsson som bjöd på gamla kända sånger. Han började med "Violer till mor". Ett annat exempel är "Det växte en blomma vid granarnas fot".

Hjälmargården

Färden gick vidare till Hjortensbergskyrkan där vår utmärkta färdledare Börje Skagerö tidigare varit pastor. Där fick vi vårt förmiddagsfika och information om kyrkan av kyrkans nuvarande pastor.

Hjortensbergskyrkan i Nyköping

Även i Stegeborg finns det en kurs- och lägergård. För att komma dit måste vi ta färjan över Bråviken vid Kvarsebo.

Stegeborgsgården

Efter en ordentlig middagsrast tog vi färjan över Slätbaken för att fara vidare till en skärgårdsbåt som tog oss ut till ön Västra Gärsholmen och Capella Ecumenica.

Capella Ecumenica

Capella Ecumenica

Sista stoppet gjorde vi i Linköping där vi besökte Ryttargårdskyrkan. Sedan ställdes färden mot Huskvarna. Vi som steg på tidigast blev också avsläppta sist. Vi var hemma efter två mycket givande dagar vid tiotiden. Eftersom bussen behövde översyn av färdskrivaren lämnades den kvar i Veltlanda på ett nattöppet seviceställe. Därför fick vi åka bil sista sträckan skjutsade av vår chaufför Lars-Göran Harrysson från Reinhold Buss i Malmbäck. Han rattade oss, mycket nöjda RPG:are, skickligt under två mycket innehållsrika dagar. Ett stort TACK vill vi rikta till honom och vår reseledaren Börje Skagerö och Kurt Enell som ordnat allt så bra.

Naturdagboken      Barbros trädgård      Intressanta platser i Sverige