Sensommar i trädgården (11 augusti 2017).

Dimman låg ganska tät när jag tittade ut på morgonen, Strax före klockan nio när dimman lättat gick jag ut med min kamera. Det var bra fotoväder. Solen hade inte brutit igenom molnen. Det var lagom ljust så jag kunde fota utan blixt.

Astilbe

Här är en rabatt på norrsidan av huset. Det är ganska lätt att få en sådan rabatt att bli fin. Vid soligt väder får den sol en stund på morgonen och en stund på kvällen. Det räcker.

Klematis

Klematisen står vid en södervägg. För att blommorna inte skulle befinna sig i mörkret under taket har jag låtit rankorna hänga ner.

Anisisop

Anisisopen gillas av humlor och är en prydnad i rabatten

Temynta

Temynta kan man brygga te på eller bara njuta av att ha i rabatten. Den trivs tillsammans med anisisopen i sol. Humlefavorit.

Vial och fackelblomster

Har man en gång planterat vial är det svårt att bli av med den. Men här blev det ju lyckat. Den klänger i ett rotskott som blev kvar när vi flyttade rosen New Down. I våras var jag tvungen att flytta mina fackelblomster. Jag planterade dem framför vialen. Där har de trivts förträffligt och blivit riktigt höga. De står i en vanlig rabatt i österläge.

Astilbe

I min skuggrabatt trivs astilben.

Höstanemon

Höstanemonen sprider sig hej vilt i skuggrabatten bakom huset. Ganska ofta blir jag tvungen att riva bort plantor. Annars tar de över helt.

Fröhus av vallmo

En del fina vallmon låter jag gå i frö. De utgör fina inslag i rabatten både när de blommar och som fröställningar. Får man för många vallmoblommor är det bara att riva upp överflödet.

Spindelväv

Efter en dimmig morgon är det lätt att se att det finns massor av spindelvävar i trädgården. Här har en spindel gjort sitt nät framför dörren till pumphuset.

Malva

Jag har både vit och skär myskmalva. De flesta har jag klippt ner då de är överblommade. Jag vill inte ha fler plantor i trädgården. De frösår sig gärna själva. Men den här stängeln lät jag stå kvar.

Stockros

Stockrosen är egentligen tvåårig. Men klipper man ner den när den blommat färdigt kan man ha den kvar flera år. Den här har jag haft ganska länge. Att lita på självsådden och ta reda på småplantor har jag inte brytt mig om.

Höstsolros

Den här höstsolrosen är man tvungen att hålla efter annars tar den lätt över. Men ett litet bestånd på rätt ställe uppskattas både av mig och en massa insekter. F.ö. är den lätt att plantera både i sol och lätt skugga. Men att ta död på den helt är svårt.

Humla på kardvädd

För något år sedan skaffade jag mig en kardvädd. Humlorna som är alldeles tokiga i blommorna hjälpte mig att få nya plantor. I år har jag kardvädd i alla väderstreck. Småplantorna är lätta att flytta. Spirorna får gärna stå kvar i vinter. De är en fin prydnad. Fast jag undrar hur många plantor som måste gå i komposten om jag ska hålla på så här...

Kardvädd

Kardvädden börjar blomma i "midjan". Sedan fortsätter blomningen både uppåt och nedåt.

Naturdagboken      Barbros trädgård     

Naturfoton 2017      Mina samlade naturfotosidor

© Barbro Malm 2017