Recept på god mat med fett

Bacon och ägg

½ paket bacon
2-4 ägg beroende på storlek och hunger
½ dl vispgrädde
2-3 msk mjukost med skink- eller räksmak
Salt och peppar
Smör att steka i.

Stek baconet på hög värme. Spara fettet genom att vippa pannan. Stäng värmen och häll i äggsmeten och mjukosten i fettet. Låt stelna under omrörning.

Köttfärsbiffar 4 portioner (ca 12 biffar)

500 gr bland- nöt- älg eller kalvfärs
1 gul lök
2,5 msk krossat linfrö
1 dl mjölk eller vatten
1 ägg
peppar
1 tsk salt
1 krm mald muskotnöt
olja eller smör till stekning

Hacka löken fint och bryn den. Blanda ägg, färs, kryddor och lök. Tillsätt vätskan och de krossade linfröna. Forma till biffar och bryn dem. Efterstek på låg värme i ca 10 minuter. Servera gärna med zucchini och tsatsiki.

Tsatsiki

½ gurka
salt
2 vitlöksklyftor
2½ dl yoghurt eller crème fraiche 34 %

Skala och riv gurkan. Lägg den i durkslag och strö över lite salt. Låt stå ca en halvtimme så att gurkan vätskar ur sig. Hacka vitlöken och blanda alltsammans.

Stekt strömming med sesampanering (i stället för mjöl) kan med fördel ätas med

Cole slaw

1 medelstort vitkålshuvud, finhackat
1 morot, riven
2 msk hackad lök
5 dl majonnäs (Obs! Originalet med 80% fett)
2 msk Dijonsenap
½ dl äppelcidervinäger
salt och peppar

Blanda grönsakerna i en stor skål. Blanda övriga ingredienser i en annan skål. Sedan blandar du innehållet i de två skålarna. Täck över och låt stå i kylen några timmar.

Tonfiskmajonäs

1 burk tonfisk i olja
2½ dl majonnäs (Obs! Originalet med 80% fett) och crème fraiche (34%)
2 tsk pressad citron

Renskavspanna med grönpeppar

1 pkt fryst renskav 240 g
smör och rapsolja
1 rödlök
150 g färska svamp (c:a 15 st små champinjoner)
1 msk grönpeppar
2 dl vispgrädde
½ dl vatten
2 msk hackad persilja
½ tsk salt

Stek köttet i smör + olja tills det tinat helt. Skala och hacka löken. Skiva svampen. Tillsätt lök, svamp och grönpeppar. Stek på medelvärme 2 – 3 min. Tillsätt vispgrädde och vatten och låt koka ihop lite under omrörning. Rör ner persiljan och smaksätt med salt.

Tillbaka till Mat och hälsa

Min huvudsida "Barbros trädgård"

Barbro Malm 2007