Recept på god mat med fett
Bacon och ägg
½ paket bacon
Stek baconet på hög värme. Spara fettet genom att vippa pannan.
Stäng värmen och häll i äggsmeten och mjukosten i fettet. Låt stelna under omrörning.
Köttfärsbiffar
4 portioner (ca 12 biffar)
500 gr bland- nöt- älg eller kalvfärs
Hacka löken fint och bryn den. Blanda ägg, färs, kryddor och lök. Tillsätt vätskan och de krossade linfröna. Forma till
biffar och bryn dem. Efterstek på låg värme i ca 10 minuter.
Servera gärna med zucchini och tsatsiki.
Tsatsiki
½ gurka
Skala och riv gurkan. Lägg den i durkslag och strö över lite salt. Låt stå ca en halvtimme så att gurkan vätskar ur sig. Hacka vitlöken och blanda alltsammans.
Stekt strömming med sesampanering (i stället för mjöl) kan med fördel ätas med
Cole slaw
1 medelstort vitkålshuvud, finhackat
Blanda grönsakerna i en stor skål. Blanda övriga ingredienser i en annan skål. Sedan blandar du innehållet i de två
skålarna. Täck över och låt stå i kylen några timmar.
Tonfiskmajonäs
1 burk tonfisk i olja
Renskavspanna med grönpeppar
1 pkt fryst renskav 240 g
Stek köttet i smör + olja tills det tinat helt. Skala och hacka löken. Skiva svampen. Tillsätt lök, svamp och grönpeppar.
Stek på medelvärme 2 – 3 min. Tillsätt vispgrädde och vatten och låt koka ihop lite under omrörning. Rör ner persiljan och
smaksätt med salt.
Min huvudsida "Barbros trädgård" Barbro Malm 2007 |