Näringsvärden i våra vanligaste grönsaker (per 100 g)

Avokado
Näringsvärden: Energi 160 kcal/670 kJ, Vatten 74 g, Protein 2,0 g, Fett 15,3 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 4,1 g, Kostfiber 3,3 g, Kalium 600 mg, ß-karoten 366 µg, C-vitamin 8 mg.

Blomkål
Näringsvärden: Energi 23 kcal/98 kJ, Vatten 91,3 g, Protein 1,6 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater 3,8 g varav Kostfiber 2,4 g, Kalium 300 mg, C-vitamin 73 mg.

Broccoli
Näringsvärden: Energi 29 kcal/123 kJ, Vatten 90 g, Protein 3,5 g, Fett 0,3 g, Kolhydrater 3,1 g varav Kostfiber 3,1 g, Kalium 332 mg, C-vitamin 83 mg.

Grönkål
Näringsvärden (färsk): Energi 45 kcal/187 kJ, Vatten 85 g, Protein 3,3 g, Fett 0,7 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,2 g, Kostfiber 3,8 g, Kalcium 157 mg, Järn 1,7 mg, Natrium 12 mg.

Gurka
Näringsvärden: Energi 12 kcal/52 kJ, Vatten 96 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater 2,1 g varav Kostfiber 0,7 g, Kalium 136 mg, C-vitamin 9 mg.

Lök
Näringsvärden: Energi 30 kcal/126 kJ, Vatten 91 g, Protein 1,2 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,0 g, Kostfiber 1,2 g, Kalium 192 mg, ß-karoten 30 µg, C-vitamin 6 mg.

Grön paprika
Näringsvärden: Energi 17 kcal/72 kJ, Vatten 93 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater 3,3 g varav Kostfiber 2,0 g, Kalium 173 mg, C-vitamin 115 mg.

Röd paprika
Näringsvärden: Energi 27 kcal/115 kJ, Vatten 91 g, Protein 1,1 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater 5,2 g varav Kostfiber 1,9 g, Kalium 218 mg, C-vitamin 200 mg.

Purjolök
Näringsvärden: Energi 28 kcal/119 kJ, Vatten 91 g, Protein 1,5 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater 5,2 g varav Kostfiber 2,4 g, Kalium 223 mg, C-vitamin 40 mg.

Rabarber
Näringsvärden: Energi 18 kcal/75 kJ, Vatten 94 g, Protein 0,9 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 3,1 g, Kostfiber 1,4 g, Kalium 280 mg, ß-karoten 118 µg, C-vitamin 13 mg.

Spenat
Näringsvärden: Energi 15 kcal/61 kJ, Vatten 94 g, Protein 1,9 g, Fett 0,5 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 0,6 g , Kostfiber 1,3 g, Kalium 560 mg, ß-karoten 3750 µg, C-vitamin 46 mg.

Stjälkselleri
Näringsvärden: Energi 11 kcal/46 kJ, Vatten 95 g, Protein 0,7 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 1,8 g, Kostfiber 1,8 g, Kalcium 70 mg, Järn 0,4 mg, Natrium 62 mg

Tomat
Näringsvärden: per 100 g: Energi 20 kcal/83 kJ, Vatten 93 g, Protein 0,9 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater 3,7 g varav Kostfiber 1,4 g, Kalium 210 mg, C-vitamin 20 mg.

Vitkål
Näringsvärden: Energi 23 kcal/95 kJ, Vatten 92 g, Protein 1,4 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 4,0 g , Kostfiber 2,0 g, Kalium 270 mg, ß-karoten 78 µg, C-vitamin 36 mg.

Vitlök
Näringsvärden: Energi 158 kcal/663 kJ, Vatten 59 g, Protein 6,4 g, Fett 0,5 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 31,5 g, Kostfiber 1,5 g, Kalium 400 mg, ß-karoten 0 µg, C-vitamin 31 mg.

Ärtor
Näringsvärden: Energi 62 kcal/259 kJ, Vatten 79 g, Protein 5,4 g, Fett 0,4 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 9,0 g , Kostfiber 5,5 g, Kalium 370 mg, ß-karoten 550 µg, C-vitamin 40 mg.

Uppgifterna är tagna från Livsmedelsverkets hemsida

Tillbaka till Mat och hälsa

Min huvudsida "Barbros trädgård"

Barbro Malm 2007