Bildhantering med hjälp av PAINT

Kursledare: Barbro Malm

Den första lektionen kommer att handla om hur man med hjälp av programmet PAINT gör en personlig bildhälsning med en bild och text.

Jag har valt den här bilden Som du ser är den en rörlig bild. Men det är avsiktligt. Fördelen är att man kan visa flera moment. Vi återkommer till det senare.

Ta nu fram MINA DOKUMENT och sök upp MINA BILDER och skapa en ny mapp. Ge den ett namn. Minimera sidan.

Spara bilden av den springande hästen. Den heter "brunte.gif" vilket syns i dialogrutan. Se till att den hamnar i din mapp. Tryck OK.

           

Nu är det dags att börja med PAINT.

Så här gör du:

Start/Alla program/Tillbehör/Paint Allternativt har du en ikon på skrivbordet som för direkt till Paint.
Bild/Attribut Här kan du välja bredd och höjd. Vi väljer 150 x 150. Kontrollera att "Bildpunkter" och"Färger" är markerade./OK
Arkiv/Spara som Sök rätt på din mapp. Markera! Välj namn! Avsluta namnet med .bmp /Spara.

Det är viktigt att man ger namn åt filen och sparar den medan den fortfarande är vit. OM MAN SPARAR SENARE FÖRLORAR MAN FÄRGINFORMATION.

Obs! Det får inte finnas å,ä eller ö i ett filnamn om bilden senare ska läggas ut på hemsida. Det får inte heller finnas mellanslag.

Redigera/Klistra in från (Sök rätt på "brunte.gif")/dubbelklicka. Bilden hamnar nu i övre vänstra hörnet. Flytta den genom att hålla ner vänster knapp på musen över bilden/dra till önskad plats (se till att det finns vitt utrymme kvar under bilden.)/ släpp musknappen/Avmarkera bilden genom att trycka på musknappen när markören är vid sidan av den infogade bilden.

Nu ska vi ta bort den svarta bakgrunden.

Markera färghinken/Flytta markören till det svarta/Tryck ner höger musknapp/Arkiv/Spara

Sedan gäller det att få dit texten i det vita fältet under bilden.

Markera "A" För markören under den infogade bilden så att det bildas en skrivruta.
Välj teckensnitt och storlek Skriv i rutan. Justera så att texten kommer mitt under bilden eller där du vill ha den. Avmarkera
Arkiv/Spara

Om du inte får fram dialogrutan för teckensnitt kan det bero på att du inte har markerat Verktygsfältet Formatera. Se bilden! Som dialogrutan nu är markerad blir det en stilsort som heter Book Antiqua, 14 punkter stor och fet stil. K betyder kursiv stil och u betyder understruket. Man har många valmöjligheter.

Gör nu om samma sak två gånger till men spara som .gif (namn.gif) och .jpg (namn.jpg). Ta en annan färg i hinken. Du byter alltså ut den vita bakgrundsfärgen mot en annan. Förvara din bild till ett senare tillfälle då vi ska lägga in text på den.


Vi hör till nästa lektion.

Övningsuppgifter:

Leta rätt på bilder som du gillar. Spara dem i din mapp. Se till att de inte är större än 90 x 90 och att de är .gif - filer och utan bakgrundsfärg. I annat fall kan du få problem. Både bild och text ska ju få plats i rutan som är 150 x 150 bildpunkter. För att kolla bildstorlek och filformat högerklickar man på bilden. Under egenskaper har du uppgifterna du behöver. Rörliga bilder bör fungera.Det finns även andra .gif bilder men de är svårare att finna. Sök bilder utan bakgrund. Bakgrundsfärgen lägger vi på själva.
Träna att infoga bild och skriv text på den vita bakgrunden.

Nästa gång går vi igenom hur man kopierar och klistrar in bilder i olika fönster.

   
Om du går ut på nätet via modem kan det vara dyrt att sitta uppkopplad hela tiden medan du arbetar med bildkursen. Det problemet är lätt avhjälpt. Du vet väl om att man kan lägga en hemsida som "Favorit" och arbeta "offline". Om inte - gör så här:

När du har sidan framme klickar du på "Favoriter" längst upp på sidan. Då kommer denna dialogruta fram:

Klicka på "Lägg till i favoriter". Då visas en ny dialogruta:

Sätt bock i rutan och klicka på OK. Sedan finner du sidan genom att klicka på den gula stjärnan högst upp (där det står Favoriter).

Här är ett exempel på hur man sparar sin mapp på en diskett. Leta rätt på din mapp som finns i "Mina dokument". Markera den. I spalten till vänster klickar du på "Kopiera den här mappen". Då visas dialogrutan. Markera "3,5-tumsdiskett (A:)". (Du har väl satt in disketten i datorn? Se till att den inte är skrivskyddad.) Klicka på "Kopiera".

När du ska kopiera tillbaka mappen från disketten till hårddisken tar du fram den från "Den här datorn" och gör samma sak fast tvärtom.

När du vill fortsätta och lära dig mer

Barbros trädgård