Novemberkaktus, Schlumbergera truncata

novemberkaktus, Schlumbergera truncata

En enskild blomma på min novemberkaktus, Schlumbergera truncata den 28 september 2010.

Min novemberkaktus står i full blom. Det kan verka ganska tidigt. Men det beror nog på hur jag skött den. Redan någon av de första dagarna i augusti ställde jag ut krukan på balkongen. Jag valde det mörkaste hörnet invid väggen. Novemberkaktusar vill inte stå i direkt solljus. På balkongen fick kaktusen sedan stå utan vatten i drygt en månad. Eftersom vädret var väldigt varierat mellan svala nätter och hyfsat varma dagar fick plantan de mest ideala förutsättningar för att sätta knopp. Har man sin novemberkaktus hela året i rumstemperatur blir det inga eller mycket få blommor. Den behöver en period av vila med så gott som inget vatten och svalare temperatur.

När jag tog in novemberkaktusen gav jag den lite vatten och satte krukan strax innanför ett fönster och utan påslaget element. Då satte den snällt knopp och det dröjde inte länge innan den stod i full blom.

Det går att få en novemberkaktus att blomma två gånger om året. När vi bodde i ett gammalt fint hus med tillgång till svalare utrymmen fungerade det bra med blom även till påsktiden. Tyvärr går det inte lika bra i en hyreslägenhet. Men har man ett svalt utrymme att låta plantan vila ytterligare en period (minst en månad) kan man se fram mot ännu mer blommor till våren.

novemberkaktus, Schlumbergera truncata

Novemberkaktus, Schlumbergera truncata

Mer om krukväxter      Naturdagboken      Barbros trädgård