Lyktranka, ceropegia woodii

lyktranka

Lyktrankan är en lättskött växt. Jag har den hängade i en ampel i ett österfönster. Där tycks den trivas. De längsta rankorna är c:a 140 cm långa. Man kan också ha den upplindad på en ställning eller liggande på ett bord eller hängande från en hylla.

lyktranka_blomma

Eftersom den trivs har den börjat blomma. Lyktrankan vattnas försiktigt. Hellre för lite vatten än för mycket. På vintern kan man ställa undan den och i princip låta bli att vattna. På våren slår man ur krukan och planterar om "knölarna" som ligger i jorden. Ibland kan det bildas knölar på stjälken. Dem kan man också lägga i jorden och de ger nya plantor.

lyktranka, blomma och knöl

25 nov 2016 När jag flyttade en av mina lyktrankor för att ge plats åt en adventsstjärna i fönstret upptäckte jag att den förutom att den fortfarande har blommor också har bildat en knöl. Den ska jag plantera i vår och se om den vill växa. Det lär bli ganska lätt. Växten är mycket lättskött. De här rankkorna som jag fotograferat hänger under fönstret och får inte särskilt mycket ljus. Men det tycks inte inverka menligt på blomningen. Enligt flera beskrivningar är en mycket ljus placering inte heller något problem.

lyktranka, knölar

31 mars 2017 För ett tag sedan planterade jag knölen som jag upptäckte på rankan i nov förra året. Den har börjat växa. I dag var det dags att plantera om allt som fanns i krukan. Det var ett sammelsurium av rötter och knölar. Det var svårt att få ut det ur krukan. De flesta rötterna rev jag bort. Problemet var hur jag skulle gå vidare. Krukan verkar alldeles för liten.

lyktranka, knölar i kruka

31 mars 2017 I den här krukan ryms bara de tre största knölarna. Resten fördelade jag på två andra krukor. En råkade bli över så den hamnade i krukan med den avklippta knölen. Nu får jag vänta och se om knölarna vill fortsätta att växa trots den något omilda behandlingen.

lyktranka

På våren när den inte har börjat blomma kan man klippa ner rankorna några gånger. Då förgrenar de sig. Jag har klippt ner mina rankor flera gånger även under sommaren. Den fortsätter att växa och blomma. För en fin växt bör man ha flera "knölar" i samma kruka.

Naturdagboken      Barbros trädgård      Mer om krukväxter

Utlagd den 24 juni 2015 Uppdaterad 26 november 2016 och 31 mars 2017.