Kristi törnekrona (Euphorbia milii).

Kristi törnekrona (Euphorbia milii)

När vi köpte fritidshuset hösten 2007 stod det en Kristi törnekrona (Euphorbia milii) i köksfönstret. och vattnas sparsamt. Den kan med fördel ställas i ett soligt fönster. Den är en törelväxt. Den har en tendens att bli ranglig. Därför rekommenderar någon att man ska ta ett skott varje år och bara ha yngre plantor. Skotten rotar sig lätt i sandblandad jord. Men först måste man låta skottet torka ett dygn eftersom det har ganska mycket växtsaft. Men jag gjorde så här. Den fick stå kvar i sin gamla kruka i minst 2½ år. När den blev väl ranglig klippte jag ner den kraftigt. Den har snällt brutit nya skott. För ett par veckor sedan kom jag mig för att äntligen plantera om den i vanlig blomjord. Den blommar så gott som året runt trots att den får känna på runt + 10° vintertid då vi inte är i fritidshuset. Det är en tålig växt. Den kan man slarva ganska mycket med. Dessutom är blommorna vackra om man tittar närmare på dem.
(Skrivet 25 juli 2010 i naturdagboken.)

Kristi törnekrona (Euphorbia milii)

Så här ser Kristi törnekronan ut den 19 maj 2013. Den ursprungliga plantan finns inte mer. Detta är ett skott som jag rotade i en kruka. Eftersom plantan gärna blir ful med tiden är det lämpligt att antingen skära ner eller ta ett nytt skott. Den här plantan är nerskuren. Trots omild behandling och inte mer än knappt decimetern hög blommar plantan.

Kristi törnekrona (Euphorbia milii)

Den 17 december 2013 tog jag detta foto av min blommande Kristi törnekrona. Den står i det soligaste fönstret i fritidshuset där det är cirka + 15 °. Men just nu är det inte särskilt soligt. Snarare väldigt mulet och regnigt så gott som varje dag. Jag vattnar ungefär var fjortonde dag. Det räcker.

Mer om krukväxter Barbros trädgård

Naturdagboken

Uppdaterad 18 december 2013