Femöring, även kallad ugglemor eller hättblomma

FEMÖRING (Achimenes longiflora)

Så här sköter du en Femöring/Ugglemor/Hättblomma. Kärt barn har många namn.

Växten blev känd i Europa för cirka 150 år sedan. Den är alltså en riktig mormorsväxt. Varje år börjar man på ny kula.
I februari letar man rätt på en väl rengjord kruka, gärna låg och vid och tar fram sina rhizomer från vinterförvaringen. Slå jorden ur krukan och plocka försiktigt fram rhizomerna (jordstammarna). Fyll krukan med ett par cm bra jord, lägg i rhizomerna. Jag lägger dem ganska tätt. Täck med ett par cm jord. Det är bara bra om det finns utrymme kvar upp till krukkanten. Vattna. Håll sedan jorden fuktig men inte blöt och vänta. Det kan ta två till fyra veckor innan man ser något liv. Under den här tiden kan krukan stå i en temperatur på 16-18 grader. När plantorna växt till sig kan man fylla på mer jord (bra för tillväxten av nästa års rhizomer). Stjälkarna är veka och en del brukar binda upp dem. Själv tycker jag att de är fina som de är.
Under sommaren ska växten stå ljust men inte soligt. Går bra i norrfönster. Blommar rikt och länge. Behöver gödning var fjortonde dag och jämn vattning.
När hösten kommer vill den vila. Då slutar man vattna och låter den vissna ner. Ställ undan hela krukan på sval och torr plats (10-15 grader) för vintern.
Mer om krukväxter      Naturdagboken      Barbros trädgård

Femöring, även kallad ugglemor eller hättblomma