Förökning av bladbegonia.

bladbegonia

Min bladbegonia har växt ur sin kruka. Men den får leva vidare ett tag till men nu på badrumsgolvet. Den tycks tåla ganska omild skötsel och dåligt ljus. Men för att den ska få komma upp i ett fönster krävs omplantering eller helt ny planta. En omplantering så här års är inte att rekommendera. Det är bökigt och plantan är inte snygg. Det finns ett betydligt enklare sätt.

bladbegonia

För någon månad sedan tog jag och nöp av fyra blad och satte i ett glas vatten. Efter en dryg vecka hade de redan fått rötter. Då satte jag bladen i en kruka med jord. Krukan har sedan stått ljust men inte i direkt sol. Fast så här års ser man sällan solen. Så det är ett mindre problem. Jag har hållit jorden fuktig. Den får inte torka ut helt men inte heller bli för våt. I dag (2 november) upptäckte jag att det kommer nya bladskott. Då har förökningen lyckats.

bladbegonia

Bladskotten i närbild.

För säkerhets skull slänger jag inte den gamla plantan förrän i vår. Den får stå kvar i badrummet tillsammans med en ormbunke. Det kanske blir aktuellt att skaffa en till bladbegonia i vår - vid rätt omplanteringstid. Men vad är egentligen rätt när det gäller växter?

Naturdagboken      Barbros trädgård      Mer om krukväxter

Utlagd den 2 november 2010.