Billbergia, prästhavre

PRÄSTHAVRE (Billbergia nutans)

Så här sköter du en Prästhavre/Billbergia/Svenska flaggan/Fattigmans orkidé. Kärt barn har många namn.

Jag har tittat i tre olika krukväxtsbeskrivningar och fått lika många tips. Så här gör jag:
Jag fick växten 1968 av en äldre släkting som haft den i många år utan att få den att blomma. Sedan dess har den blommat många gånger. Dock inte alla år. Växten tycks må bra när den står ljust men inte i full sol. Måttlig vattning och inte för varmt. En bok säger att den kräver hög luftfuktighet och därför behöver daglig dusch på sommaren. Jag har aldrig duschat den och det går tydligen bra det också. Just nu står den visserligen på en gammal mangel framför fönstret i tvättstugan så den får väl så att säga fukt i förbifarten. Kalk trivs den inte med. Jag vattnar med regnvatten.
Bladrosetter som har blommat tar man bort vid omplanteringen på våren. De blommar inte mer än en gång. Men ha inte för bråttom med det! Den måste stå kvar tills det har bildats nya bladrosetter som blir blombara efter två-tre år. Jag använder vanlig standardjord men jag har sett mycket krångligare tips. Vad sägs om detta?
"Bromeliajord finns nog inte heller i blomsteraffärerna. Den består av 25% hackad vit eller björnmossa, 25% lövjord, 25% grov tvättad sand och 25% torvmull och eventuellt lite tallbarkshack. En annan variant är 25% vanlig blomjord, 25% grov tvättad sand, 25% hackad eller riven torv, ta från torvblock, och 25% hackad tallbark. Växter som vill ha denna typ av jord är blomsterananas, korallvippa, väktaren i tornet, juvelblomma, papegojstjärt och prästhavre." Råd taget från Välj rätt jord för dina växter.

Om du klickar på bilden får du se hur blommorna ser ut. De är väl inte de allra vackraste. Men det är trots allt ganska roligt att se dem komma fram under de vackert rosafärgade högbladen som står fina länge.

Mer om krukväxter      Naturdagboken      Barbros trädgård