Anteckningar i februari 2013

En del bilder är klickbara.

Streptocarpus, kornettblomma

Streptocarpus, kornettblomma

6 februari    I mitt köksfönster blommar sedan en dryg vecka en nyinköpt kornettblomma. Egentligen är det väl i tidigaste laget att köpa hem den. Men jag ville ha lite färg bland det gröna. Den tycks trivas. Flera knoppar är på gång. Det är ett ganska ljust österfönster. Här finns bra skötselråd för kornettblomma. Läs mer om några vanliga krukväxter. Bilder och skötselråd.

Långhornig skalbagge

Långhornig skalbagge

17 februari    I fritidshusets köksfönster hittade jag två ganska trötta långhorniga skalbaggar. Jag försökte få med dem på samma bild. Men de var inte samarbetsvilliga. Om man tittar noga ser man att skalbaggen inte orkat samla ihop flygvingarna under täckvingarna.

Fläckbegonia, änglavinge

Fläckbegonia, Begónia corállina kallas även Änglavinge.

23 februari    I mitten av september 2012 fick jag några skott av en fläckbegonia. Det var väl inte en särskilt lyckad tidpunkt att ta skott. Men försöka duger. Väl hemma satte jag skotten i kruka med vanlig blomjord, vattnade och skotten rotade sig snällt utan problem och började växa till sig. Nu var det dags att toppa skotten. Redan efter drygt en vecka växer de snällt i sin kruka. Egentligen är änglavingen en buskbegonia och kan bli ganska hög. Därför gör man nog klokt i att beskära den rätt ofta och ta nya skott varje vår. Den behöver alltså ingen rotning i vatten eller skydd av plastpåse eller liknande. Det är bara en kruka jord som behövs och fuktig jord. Skydda plantan mot skarp sommarsol men låt den stå ljust. Om någon vecka kommer den nog att sätta knopp och förhoppningsvis blomma hela sommaren.

Naturdagboken      Barbros trädgård