Anteckningar i mars 2009

En del bilder är klickbara.

3 mars    För några dagar sedan lockade solen ut mig på en skogspromenad på Höglandet. Det var tur att jag tog stavarna med mig. Det var väldigt svårt att ta sig fram. Snötäcket var cirka 15 centimeter. Eftersom det töat på dagarna och frusit på nätterna var det skare. Men den var bara "ganska hållbar". Vart och vartannat steg sjönk långsamt ner. Jag kunde inte vara säker. Men väl framme på höjden fick jag lön för mödan. Där fann jag t.o.m. en sälg med videkissar! Så våren är på gång!

Vantar i snö
Vilopaus på Höglandet

10 mars    Blåsippan ute i backarna står. Ja, det är väl inte riktigt sant. Men i rabatten nära husväggen fann jag denna tuva. Fotot är taget i dag. Det fanns också knopp på krokus, scilla och påsklilja.

Blåsippor i knopp
Blåsippsplanta nära husvägg

16 mars    Jag tog bilen och körde drygt 6 mil söderut för att möta våren. Här i Ydre blommar ju blåsippor så vid fritidshuset trodde jag att jag skulle se många vackra vårblommor. Men vid garaget låg det cirka 5 cm nysnö. Där vi inte skottade för två veckor sedan var väl snötäcket ungefär 15 cm. Det blev inga vackra blomfoton. Men jag hittade en ynka liten snödroppe i en rabatt där det inte var snö.

En frusen liten snödroppe

Jag fick alltså söka andra motiv. I går morse såg jag två guldögonsländor i köksfönstret. Senare på dagen när jag gick ut i uterummet där det var ganska kallt fann jag en sömnig fluga som lät sig fotograferas.

Volkswagen Polo
Vår bil vid snöig garageinfart. Och jag som trodde att det var vår med vårblommor!
Om du klickar på bilden får du se hur det såg ut på tomten.

18 mars    Jag är fortfarande i Ydre där jag har datorn. Det är snabba kast i vädret. I dag lyser solen och jag har sett en nässelfjäril på en krokus. Men då var kameran inne. Men väl försedd med kamera hittade jag en fluga.Så den bjuder jag på.

Fluga i krokus

Klicka på krokusen så får du se fler bilder på krokusarna i rabatten.

Blåvinge, Clerodendrum ugandense
Blåvinge, Clerodendrum ugandense

23 mars    För snart ett år sedan fick jag en krukväxt som blommade hela sommaren till långt in på hösten. Jag har lyckats övervintra den. För några veckor sedan skar jag ner den kraftigt. Nu har den första blomman slagit ut. Det är en Blåvinge, Clerodendrum ugandense. Den ska stå ljust men inte i direkt solljus. Den dricker mycket vatten och får inte torka ut. Den kan stå i rumstemperatur. Men blommorna lär bli blåare om man har lite kallare. Den tål ända ner till +10°. Sparsam gödning.

Naturdagboken      Barbros trädgård