Cyklamen

Cyklamen

Så här sköter jag min cyklamen.

Min cyklamen köpte jag senhösten 2012. Då var det blomknoppar på den. Jag ställde den i ett österfönster där det var svalt. Elementet var avstängt. Den blommade snällt och villigt ganska länge. När den blommat över fick den inte så mycket vatten men jag lät den inte vissna helt. Någon gång i febr/mars bestämde jag mig för att plantera om den. Jag tog upp knölen med kvarvarande blad och satte den i en något större kruka med ny jord. Dessutom såg jag till att själva knölen kom upp högre. När man köper växter är de ganska slarvigt satta. Den här satt för djupt nere i jorden. Det blir billigare så för odlaren. Nu kan jag vattna både uppifrån och på fatet. Cyklamen vill ha mycket vatten. Men den vill inte ha vatten på blomknölen. Då kan både blad och blommor ruttna.
Det dröjde inte länge förrän jag upptäckte nya knoppar. Då började jag ge växten mer vatten. Trots att det nu är ganska varmt i rummet + 24° och det är den 3 juni -13 blommar min cyklamen snällt och villigt. Tyvärr går det inte att få ner temperaturen om jag inte varje dag plockar bort en massa växter ur mina fönster för att vädra. Jag har ett vädringsfönster utan blommor. Men både jag och växterna får finna oss i värmen.
Men efter handboken sköter man en cyklamen så här: Den köps i affär mellan augusti till december. Den bör stå svalt. 16-18° är lagom. Den ska stå ljust i ett österfönster. Vattna rikligt men inte på knölen. Cyklamen tål att stå ännu svalare. Den tål t.o.m. någon minusgrad. När blomningen är över sparar man på vattningen. Till sommaren kan den ställas ut och stå ganska torrt över sommaren. Till hösten tar man in den och planterar om och börjar vattna och göda. Har man tur kommer knoppar. Annars får man väl gå till affären och köpa ett nytt exemplar.

Fuchsia och cyklamen

Den 23 juli tog jag detta kort av samma cyklamen som på bilden ovan. Nu tillsammans med en fuchsia.
Fast normalt står de inte i samma fönster. Men båda står i ett österfönster. Och inomhustemperaturen är fortfarande 24°-25°.

Cyklamen vill ha mycket ljus och sval placering för riklig blomning. Men inte direkt solljus.
Vattnas rikligt under växtperioden. Jorden ska vara fuktig hela tiden. Se till att knölen hålls torr. Under viloperioden kan växten stå ganska torrt gärna utomhus.
Cyklamen angrips sällan av parasiter.

Mer om krukväxter Barbros trädgård

Uppdaterad 23 juli 2013