Amaryllis

Så sköter du din amaryllis.

Den nyinköpta löken placeras varmt med rötterna stickandes ner i ett vattenglas under ett dygn. Plantera sedan löken i jord i en kruka. Välj en kruka som rymmer c:a 2 cm jord mellan lök och krukkant. Botten dräneras med lecakulor eller krukskärv.
Ca 1/3 av löken ska vara ovan jord. Genomvattna krukan med ljummet vatten och placera den i ett ljust fönster där elementet är påslaget. Undervärme gynnar rotbildningen.
Glöm bort krukan tills blomstjälken kommer upp vilket tar några veckor. Under den här tiden ska man vattna endast om jorden verkar helt torr och då bara några centiliter åt gången.
När den första blomstängeln kommit upp ökas vattningen försiktigt. Vid överdriven vattning blir blomstängeln lång och tippar lätt. Nu kan amaryllisen antingen vara kvar i fönstret eller placeras en bit in i rummet.
När den blommat färdigt skärs utblommade blommor bort, men helst inte stänglarna.
Efter blomningen ökas vattningen och blomsternäring tillsätts en gång i veckan. Under sommaren kan amaryllisen gärna placeras utomhus och skötas som en vanlig krukväxt.
För att driva fram ny blomning till jul placeras löken torrt och svalt, 10-12 °C, från början av september till början av november. Låt bladen vara kvar tills de vissnat ned helt.
Därefter behandlas löken som en nyinköpt lök.

Bilden på amaryllisen är tagen 16 januari 2015. Det är många som önskar ha blommande amaryllis till jul. Då följer man instuktionen ovan. Personligen föredrar jag att senarelägga blomningen eftersom det är en mera naturlig tid. De flesta av mina amaryllisar blommar i mitten av februari. För att klara av det är det lämpligt att sätta igång lökarna vid nyår. Den lök som blommar just nu hade ovanligt bråttom. De andra är knappast igång än.

Mer om krukväxter Barbros trädgård

Amaryllis

Uppdaterad den 16 januari 2015

© 2015 Barbro Malm