Ydrebon är flitig som ett bi

     Det gäller åtminstone många bland oss. Den 8 augusti var det Levande Torg i Österbymo (arrengerat av Seniorer i tiden). Det fanns många marknadsstånd med produkter från trakten, allt från honung till konsthantverk (en del av bina var med i en glaslåda).

De är flitiga och oumbärliga. Men de är inte som vi.

     En hel del av dem som får Ydre att fungera är utlandsfödda. Ja, invandrare finns även bland dem som arbetar hårt för att Ydre skall vara tilldragande för turister.
     I går kväll gick jag förbi en gård där ett stort antal barn lekte och spelade fotboll. De hade olika hudfärg, härkomst och klädsel. Men de var alla barn och hade roligt på barns sätt. De är människor.

Alla vi som bor här är ydrebor. För vi är människor.

Levande Torg i Österbymo den 8 augusti 2014.

     Men alla tänker inte så. Häromdagen fick jag ett anonymt epostbrev som hyllade Sverigedemokraterna och fördömde invandringen. Vi utlandsfödda är för dyra i drift. Men framför allt är det vi själva som är fel. Det spelar tydligen ingen roll om vi har rötter i Ydre (som jag), är adoptivbarn, nordbor eller afrikaner eller har varit flyktingar (som jag). Vi är helt enkelt fel.
     Det påstås att en folklivsforskare en gång frågade människorna i en socken vad de tänkte om dem som bodde i grannsocknen. Svaret blev: "De är inte som vi."
     De är inte som vi. Så säger somliga. Och hur mycket elände har inte den åsikten fört med sig! Vi "firar" just nu hundraårsminnet av första världskrigets utbrott. Hur kunde ett stort folkuppbåd från ett land kämpa fanatiskt mot ett likadant folkuppbåd från ett annat land? Jo, man hade fått lära sig att människorna i grannlandet var barbarer, en fara bara genom att finnas till. Grannarnas sätt att leva var ett hot mot ens egen kultur och ens egen överlevnad. Det sägs att mest förbittrat kämpade de som hade hög utbildning. De hade ju hunnit bli mest indoktrinerade.
     Och nu dyker sådana tankar upp även här. Vi utlandsfödda är ett problem. Har vi inte arbete och bostad är det fel. Har vi arbete och bostad är det också fel enligt den anonyme skribenten. För någon annan kunde ju ha fått mitt arbete och min bostad. Och så får vi för många barn. O ja, alldeles för många!
     Vi utlandsfödda finns i många modeller och utföranden. Men skribenten pekar ut en standardtyp. Det är en fängelsekund från det muslimska Nordafrika. Genom att se på honom förstår man hurdana vi "främlingar" egentligen är innerst inne.

     Vad skall vi ta oss till med dessa Sverigedemokrater? När vi vill göra Ydre ännu mänskligare, ännu mer välordnat, ännu mer välkomnande, ännu mer värt att uppleva - då vill de inte vara med. Så var Sverige och svenskarna inte förr. Det minns jag från skolan. Vad spelade det för roll om någons farfar kom från Italien eller om någon var krigsflykting. Vi var människor, levde bland människor och som människor. Vi var bland svenskar och kunde leva som svenskarna.
     Men nu har det kommit något nytt. Det finns inte bara svenskar i Sverige (fast de är ju flest), det finns också sverigedemokrater.
     Vad skall vi alltså göra vi svenskar, vi ydrebor? Vad skall vi ta oss till med de här sverigedemokraterna?
     De är inte som vi.
     De vill inte vara som vi.
     De vill inte vara som svenskar. De vill inte vara som människor.
     De vill inte.

Bengt Malm, ordf.
13 augusti 2014

Ansvarig utgivare: Bengt Malm      Redaktör: Barbro Malm      Uppdaterad 140813      © 2014 Kristdemokraterna i Ydre