FÖR DEN FÅGELINTRESSERADE


Kungsfågel, talgoxe och blåmes

Den här sidan satte jag ihop för snart 20 år sedan. 2017 gjorde jag en översyn av den. Nu är vi framme vid 25 januari 2021. Det är hög tid att renovera sidan. Jag tar med en del gammalt och lägger till en del nytt.

Vill man studera fåglar på nära håll fungerar det bra om man sätter upp fågelmat i närheten av ett fönster där man ofta kan sitta och titta på sina flitiga matgäster. Där jag bodde tidigare växte en syren strax utanför ett fönster. Den var bra att hänga upp fågelmat i. Dels var fåglarna skyddade, dels var det lätt att stå och titta på dem. Jag stannade ofta en stund och tittade. Många fåglar är trägna gäster. Men en eller annan gång fick jag syn på någon nykomling som stannde en kort stund eller några dagar.

En vinter hade vi besök av en flock kungsfåglar. Det var ca tjugo ungfåglar. De stannade ett par månader.

Stenknäcken har jag sett en gång. Den var färggrannare än så här!

Nu fortsätter jag att mata fåglar utanför mitt köksfönster vid fritidshuset. Där kan jag sitta vid matbordet och iakta fåglarna. Några vintrar har vi sett en mindre flock stjärtmesar. De är väldigt snabba och sitter inte stilla särskilt lång stund. Dessutom har jag inte lämplig kamera för att fotografera på tillräckligt långt avstånd. Mitt val är att fota genom köksfönstret.

stjärtmes

Stjärtmes

Vid fritidshuset har vi också satt upp flera fågelholkar. Där har vi haft både talgoxe, blåmes och svartvit flugsnappare som byggt bo.

blåmes vid holk

Blåmes vid holken för att mata sina ungar.

Västra Frölunda Naturvårdsförening har en sida från Välen med utmärkta sidor om drygt 160 vanliga fåglar. Här finns vältagna foton och man kan lyssna till fågelsång och titta på fågelfrimärken från hela världen.

Här finns en otroligt fin sida med vältagna foton av våra vanligaste fåglar och en del rariteter Dessutom finns det faktauppgifter både om favoritföda och förekomst.

Nästan alla bilder på den här sidan är klickbara! Du missade väl inte länkarna?

Läs gärna min naturdagbok. Den innehåller även många trevliga länkar om naturföreteelser.

svartvit flugsnappare unge

Den här ungen, svartvit flugsnappare. lämnade holken ett par sekunder efter det att jag tog fotot.

Till Barbros trädgård.

Uppdaterad 25 januari 2021